+31 (0) 6 400 594 84
info@stoomvaart.nl

Phoenix

Behoud authentieke schepen

Stoomsloep Phoenix

De stoomboot Phoenix is van 2010-2012 samengesteld door een aantal vrienden uit de omgeving van Oude Wetering.
Het casco is gebouwd omstreeks 1930. Het is een geklonken rondspant en heeft de laatste jaren gevaren in de omgeving van Rotterdam. De huidplaten zijn op een bijzondere wijze rond gemaakt. Bij de restauratie zijn de hamerslagen van de bolkophamer duidelijk terug gevonden. Uit archieven is naar voren gekomen dat een vaartuig met dezelfde afmetingen en rompbouw werd gebouwd als “powerful tug”. Het is waarschijnlijk dat dit vaartuig is gebruikt op de Hollandse plassen om zeilvaartuigen van en naar de plas te slepen. Bij de restauratie is een gedeelte van het vlak opnieuw geplaatst middels klinknagels. Het dek is vernieuwd en er is een ovale kuip gemaakt.

Technische gegevens:Materiaal van de romp: staal geklonken
Interieur afgetimmerd met teak hout
Lengte: 7.25 m
Breedte: 2.10 m
Diepgang: 0.90 m
Vierblads schroef, diameter 23 inch, verzet
Gewicht vaarklaar: 3000 kg

Waterpijp ketel, deze is afkomstig van een Merryweather Valiant stoompomp uit 1943. De ketel is in eigen beheer in 2008 nieuw gebouwd. De voeding van de ketel is tijdens de vaart middels een voedingspomp die aan de machine gekoppeld is. Daarnaast is een injecteur en een handvoedingspomp gemonteerd. De stoomketel is zo geplaatst dat deze eenvoudig uit de boot te halen is en weer voorzien kan worden van de stoommachine en pomp om op de wal als stoompomp demonstraties te kunnen geven.

Eén cilinder stoommachine van Amerikaanse makelij. De herkomst is onduidelijk. De machine is geheel gereviseerd waarbij het vermoedelijke bouwjaar naar voren kwam “1877”!! De Stephenson omkeer beweging is later aangebouwd.
De stoominstallatie is uitgebreid met een condensor, eigenbouw Edwards natte luchtpomp en diverse pompen voor circulatie en condensaat.

Voor in het schip zit een watertank van ongeveer 150 liter. De kolenbunker heeft een capaciteit van ongeveer 100 kg.

Er is een Lunkenheimer drietoon stoomfluit met een diameter van 3 inch geplaatst. Tevens is er een in eigen beheer gebouwde stoomsirene gemonteerd.

De kruissnelheid bedraagt 7 km/u, maximaal kan 10 km/u gehaald worden.
De bemanning bestaat uit een stoker / machinist en een stuurman. Daarnaast kunnen nog maximaal zes gasten meegenomen worden.

In augustus 2011 is de boot officieel gedoopt als Phoenix en wordt gebruikt voor pleziervaarten in de omgeving van de Hollandse plassen.

Galerij

Meer info

Bekijk alles over de Phoenix op de website http://www.stoomboot-phoenix.nl/