+31 (0) 6 400 594 84
info@stoomvaart.nl

Dockyard V

Behoud authentieke schepen

Stoomsleepboot Dockyard V

Kiellegging Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM),11 december 1940, bouwnummer 227

Eigenschappen

Afmeting 25,10 x 6,24 x 2,90 meter.
Waterverplaatsing: 245 ton
Ketel: Tweevuurs (sinds 1961) schotse ketel met verwarmd oppervlag van 122 vierkante meter, werkdruk 14 atmosfeer.
Stoommachine: Dubbel-compound Lentz kleppenmachine van 500 IPK (368kW) bij 200 omwentelingen.
Trekkracht: 7.7 ton

Geschiedenis

In 1942 werd het schip in aanbouw tijdens een luchtaanval zwaar beschadigd en tot zinken gebracht. Het casco werd na de oorlog in 1946 gelicht, hersteld en afgebouwd. Op 7 mei 1947 werd ze in dienst gesteld bij de RDM. De Dockyard V maakte deel uit van een serie van 8 schepen. Een deel van deze serie is verkocht aan landen in de Baltische staten en Rusland. Er zijn uiteindelijk vier van dit type Dockyards door de RDM als werfsleepboot gebouwd en ingezet.

Het waren de werkpaarden van deze grote Rotterdamse werf. Zeeschepen die kwamen repareren werden de droogdokken in geloodst. Bij nieuwbouwschepen die van de helling gleden lagen de Dockyards klaar om ze naar de afbouwkade te brengen. Eind jaren zeventig eindigde de RDM definitief haar stoomtijdperk met het buitendienstellen van haar stoomsleepboten Dockyard III, V, VIII en IX. Kort daarna werden de Dockyard V en IX overgenomen door het Maritiem Museum Prins Hendrik te Rotterdam. In maart 1980 werd door een groep technische vrijwilligers, voornamelijk uit de zee- en binnenvaart, de Vereniging Dockyard V opgericht met als doel het schip te onderhouden en vaarklaar te houden voor evenementen en rondvaarten.

In 1997 werd het schip na een uitgebreide werfbeurt, waarbij o.a. alle asbest werd verwijderd, gecertificeerd door de Nederlandse Scheepvaart Inspectie (SI). Hierdoor is het schip bevoegd om met 40 passagiers rondvaarten te maken. Het schip is regelmatig te zien op maritieme (stoom) evenementen en kan indien gewenst gehuurd worden voor een rondvaart.De opbrengsten van de rondvaarten worden volledig gebruikt om het schip in de vaart te kunnen houden. Sinds enige jaren is het schip ook opgenomen in de lijst van Varende Monumenten® klasse A 1.

Galerij

Meer info?

Kijk op de website van Stoomsleepboot Dockyard V